SEYDİ SÜLEYMAN TÜRBESİ 5

Seydi Süleyman Türbesi, Kemaller Köyü’nün Cefakârlar Mahallesi’nde bulunmaktadır. Türbe örme tuğladan dikdörtgen biçiminde yapılmıştır. Yapılış tarihi bilinmez. Türbenin içinde üç tane mezar vardır. Mezarların yazıtları yoktur. Kime ait oldukları bilinmez. Bu mezarlardan birinin Seydi Süleyman’a ait olduğu inancı hakimdir. 

Seydi Süleyman, Candaroğlu Beyliği’nin ikinci sultanı Süleyman Paşa ile aynı kişi idi. 6 Bolu, Bizanslıların elinde iken önce Gerede ve Çağa’yı topraklarına katmış, ardından Bolu’yu almak için Bolu’ya seferler düzenlemişti. Bolu’yu almak ona nasip olmamıştır. Ali Rıza Ünlü Hoca, Süleyman Paşa’nın Çağa’da öldüğü ve mezarının burada olduğunu yazar. Kastamonu’da Candaroğlu Beyleri’nin mezarlarının bulunduğu Mevlevi Dergahında Süleyman Paşa’nında mezarı bulunuyordu. Çağa’da olduğu iddialarının iki nedeni olabilir. Birincisi; Süleyman Paşa, Bolu’yu muhasara ederken öldü ise, cesedinin bozulmaması için iç organları alınmış ve buraya defnedilmiş olabilir.

 Seydi Süleyman Türbesi

Mezarların olduğu bölüm

İkincisi; Seydi Süleyman Türbesi’nin olduğu yerin eski ismi Sancak Köyü’dür. Sancak, sultanın bulunduğu yerde bulunur. Sultanı ve devleti temsil eder. Süleyman Paşa, Bolu’yu almak için geldiğinde burada kalmış olmalıdır. Yine buraya kendi adına bir vakıf kurmuştur. Bu vakıf kaynaklarda geçmektedir. Vakfiyenin yeri burasıdır. Vakfın adı Seydi Süleyman Dede Vakfı’dır. Sancak Köyü’nde, Seydi Süleyman Vakfı’nın olduğu yer mevki olarak Seydi Süleyman olarak anılmış, buradaki türbede zaman içinde Seydi Süleyman Türbesi diye adlandırılmıştır. 

Yöre halkı değişik zamanlarda bu türbeyi ziyaret ederek, dua ederler. Türbenin yanında Kemaller Köyü’nün mezarlığıda bulunmaktadır. 


 5 Kaynak: İdris Keleş, Yeniçağa Tarihi 1, Çağa ve Köylerinin Tarihi.

 6 Sücaaddin Süleyman Paşa Maddesine bakın.